Za nawozy uważamy wszelkie środki wprowadzane do gleby lub na rośliny mające na celu wzbogacić środowisko wzrostu rośliny w niezbędne składniki pokarmowe (takich jak azot, fosfor, potas, magnez, siarkę czy wapń) wymagane przez konkretny gatunek uprawianych roślin. Efektem stosowania nawozów jest większy i pewniejszy przyrost roślin co przekłada się na wysokość plonów. Poprawiają się przy stosowaniu nawozów właściwości roślin. Główny podział nawozów dzieli się na nawozy pochodzenia mineralnego oraz organicznego.
Nawozy mineralne
Nawożenie azotem
Mineralne nawozy są otrzymywane podczas reakcji syntezy w zakładach chemicznych. Część nawozów sztucznych pozyskuje się wykorzystując wydobywane kopaliny. Zazwyczaj są to nawozy jednoskładnikowe. Azot jest używany w rolnictwie głównie by zwiększyć masę i objętość rośliny. Powodują one wzrost białka w bulwach co przekłada się na rozmiary roślin. Azot powoduje także wydłużenie okresu wegetacji roślin. jest jednym z najpopularniejszych form nawożenia upraw na świecie.
Nawożenie wapniowe
Wapń jest stosowany głównie by dostosować odczyn gleby do wymagań danej rośliny. Ich ilości w zastosowaniu będą też zależne od stopnia zakwaszenia gleby. Najczęściej stosowany w glebach ciężkich i średnich do szybkiego przywrócenia właściwego odczynu pH.
Nawożenie magnezem
Magnez jest jednym z podstawowych składników odżywczych dla rośliny we wczesnych etapach ich rozwoju. dostatek magnezu powoduje zaspokojenie potrzeb pokarmowych i prawidłowy przyrost. Decyduje także o odporności rośliny. Magnez jest dość łatwo wymywalny z gleby dlatego należy stosować go w odpowiednich proporcjach przez dłuższy okres uzupełniając dawki po zbadaniu poziomu magnezu po kolejnym okresie od poprzedniego dawkowania.
Nawożenie potasem
Potas również stanowi jeden z ważniejszych składników odżywczych dla rośliny. należy zadbać o jego dostatek szczególnie w okresie, kiedy roślina ma najbardziej intensywny przyrost. Dzięki dostępności potasu w glebie roślina zwiększa swoją objętość, wzbogaca się w cukry proste i nabiera odporności.
Nawożenie fosforem
Nawozy z fosforu charakteryzują się tym, że przez długi czas pozostają w glebie. Nie są narażone na wymywanie dlatego stosuje się je w kilkuletnich odstępach. Należy jest stosować przedsiewnie. jest przyswajalny przez wszystkie rośliny, jednak głównie zaleca się stosowanie dla roślin okopowych.
Nawozy naturalne
Nawozy naturalne pochodzą bezpośrednio od zwierząt hodowlanych. Do grupy tej zaliczamy obornik, gnojówkę, gnojowicę, guano. Nawozy naturalne posiadają szereg składników niezbędnych do rozwoju rośliny. ich stosowanie służy uprawom przez cały okres ich wegetacji. Wzbogacają glebę w próchnicę i poprawiają florę bakteryjną.
Nawożenie obornikiem
Obornik to mieszanka zwierzęcego moczu, kału i ściółki, które podlegają procesowi fermentacji. Taki nawóz dostarcza wszystkich niezbędnych składników mineralnych roślinie. Obornik jest tym szybciej przyswajalny przez rośliny im lżejsza gleba służy za podłoże. W cięższych glebach obornik jest przyswajany nawet przez kilka sezonów.
Nawożenie gnojówką
Gnojówką nazywamy zwierzęcy mocz poddany procesowi fermentacji. Ponieważ nawóz ten jest pozbawiony fosforu, powinien być równocześnie uzupełniany fosfor z nawozów mineralnych. Nawóz rozcieńczany jest z wodą.
Nawożenie gnojowicą
Gnojowice to mieszanina zwierzęcego moczu i kału, najczęściej rozcieńczana w wodzie. Również poddana procesowi fermentacji. Gnojowice jest gromadzona z hodowli bezściółkowych zatem pozbawiona jest ściółki, ale może zawierać resztkę paszy. Stosuje się zamiennie z obornikiem.
Nawożenie guanem
Guano powstaje z mieszanki odchodów ptaków, głównie morskich. Nie jest w Polsce często spotykane. Głównie produkuje się je w Ameryce Południowej, Afryce, wyspach Oceanu Indyjskiego. Są bogate w magnez i fosforany wapnia.
Najnowsze komentarze