Najbardziej rozwijającym się systemem rolniczym na świecie jest właśnie rolnictwo ekologiczne. Główną zasadą jest zrównoważona produkcja roślinna i zwierzęca. Stosuje się tylko środki naturalnego pochodzenia, co ma zasadniczy wpływ na jakość produktów rolnych oraz zdrowie człowieka.
Korzyści płynące ze stosowania rolnictwa ekologicznego
- Korzyści środowiskowe:
- zachowanie różnorodności biologicznej,
- zachowanie żyzności gleby,
- mniejsze obciążenie środowiska,
- Korzyści ekonomiczne i społeczne:
- wpływa na zatrzymanie odpływu ludności wiejskiej,
- wpływa na ilość miejsc pracy na wsi,
- energooszczędne,
- niski poziom wsparcia,
- Zdrowotne:
- wyższa jakość produktów i wartość odżywcza,
- Estetyczne i krajobrazowe:
- zachowuje zróżnicowany krajobraz rolniczy,
- uwzględnia zasady etyki środowiskowej.
Porównanie efektów systemu rolniczego konwencjonalnego i ekologicznego
Stosowanie jednego i drugiego systemu rolniczego niesie za sobą określony zestaw korzyści oraz negatywnych aspektów. Ekologiczna produkcja rolna wytwarza od 10 do 50% mniej plonów w porównaniu z konwencjonalnym. Ekologiczne rolnictwo zapewnia większy udział w produkcji roślin strączkowych, warzyw, roślin okopowych, natomiast konwencjonalne zbóż i roślin oleistych. nakłady na produkcję konwencjonalną są wyższe, jednak koszt robocizny jest mniejszy o 10-20%. Produkcja konwencjonalna cechuje się większą energochłonnością.
Najnowsze komentarze