«

»

lip 25

Korzyści wynikające ze stosowania ekologicznego rolnictwa

Najbardziej rozwijającym się systemem rolniczym na świecie jest właśnie rolnictwo ekologiczne. Główną zasadą jest zrównoważona produkcja roślinna i zwierzęca. Stosuje się tylko środki naturalnego pochodzenia, co ma zasadniczy wpływ na jakość produktów rolnych oraz zdrowie człowieka.

Korzyści płynące ze stosowania rolnictwa ekologicznego

  1. Korzyści środowiskowe:
    1. zachowanie różnorodności biologicznej,
    2. zachowanie żyzności gleby,
    3. mniejsze obciążenie środowiska,
  2. Korzyści ekonomiczne i społeczne:
    1. wpływa na zatrzymanie odpływu ludności wiejskiej,
    2. wpływa na ilość miejsc pracy na wsi,
    3. energooszczędne,
    4. niski poziom wsparcia,
  3. Zdrowotne:
    1. wyższa jakość produktów i wartość odżywcza,
  4. Estetyczne i krajobrazowe:
    1. zachowuje zróżnicowany krajobraz rolniczy,
    2. uwzględnia zasady etyki środowiskowej.

rolnictwo

Porównanie efektów systemu rolniczego konwencjonalnego i ekologicznego

Stosowanie jednego i drugiego systemu rolniczego niesie za sobą określony zestaw korzyści oraz negatywnych aspektów. Ekologiczna produkcja rolna wytwarza od 10 do 50% mniej plonów w porównaniu z konwencjonalnym. Ekologiczne rolnictwo zapewnia większy udział w produkcji roślin strączkowych, warzyw, roślin okopowych, natomiast konwencjonalne zbóż i roślin oleistych. nakłady na produkcję konwencjonalną są wyższe, jednak koszt robocizny jest mniejszy o 10-20%. Produkcja konwencjonalna cechuje się większą energochłonnością.