Rolnictwo jest dużym działem narodowej gospodarki, które wykorzystuje żywe organizmy do czerpania określonych korzyści ekonomicznych i zaspokojenie potrzeb żywnościowych człowieka. Ważne jest pojęcie kultury upraw, które mają wpływ na zdrowie człowieka, ale i stan środowiska przyrodniczego. Możemy wyróżnić tutaj dwa podejścia:
- rolnictwo konwencjonalne,
- rolnictwo ekologiczne.
Pierwsze jest typem rolnictwa, które wciąż dominuje na świecie, natomiast niszowe rolnictwo ekologiczne przeżywa swój dynamiczny rozwój, chociaż skala jest wciąż zbyt mała, aby w pełni optymistycznie zapatrywać się na tę kwestię.
Różnica pomiędzy konwencjonalnym i ekologicznym podejściem do rolnictwa
Rolnictwo ekologiczne wykształciło się wraz z rosnącą świadomością człowieka dotyczącą stanu środowiska naturalnego i zdrowia człowieka. Nastąpiło bardziej racjonalne gospodarowanie zasobami naturalnymi i większe uszanowanie kultury upraw i wielu kwestii z tym związanych. oto cechy charakteryzujące dwie odmienne postawy w rolnictwie.
Rolnictwo konwencjonalne
Jest to dominujący typ rolnictwa, który można inaczej nazwać także rolnictwem tradycyjnym. Energia wykorzystywana do produkcji rolnej pozyskiwana jest wyłącznie ze spalania kopalin jak węgiel kamienny. Bardzo często eksploatuje się określone pola uprawne aż do ich degradacji. Jakość biologiczna plonów jest średnia i pozostawia duże pole do poprawy. Przechowywanie produktów jest złej jakości i nie uwzględnia nowych standardów. Celem organizacji jest uzyskanie maksymalnych zysków. Intensywność gospodarowania nie uwzględnia warunków środowiska naturalnego. Stosuje się także dużą chemizację podczas produkcji roślinnej. Duży nacisk kładzie się na automatyzację aby ułatwić pracę człowieka. Obecne jest przy tym występujące skażenie środowiska.
Rolnictwo ekologiczne
Całkowicie odmienne podejście niż w przypadku rolnictwa tradycyjnego, konwencjonalnego. Energię uzyskuje się z odnawialnych źródeł energii (farmy wiatrowe, elektrownie wodne, solary słoneczne, biomasa i inne. W gospodarowanie wpisana jest programowa ochrona krajobrazu. Jakość biologiczna produktów rolnych jest wysoka. Przechowywanie plonów wyższej jakości uwzględniające najnowsze standardy. Celuje się w optymalizację plonów zamiast maksymalizację. Jakość zbiorów przedkłada się nad ich wielkość. Obszar gospodarowania jest optymalny i uwzględnia warunki środowiskowe. Ogranicza się lub wyklucza całkowicie chemizację. Mechanizację stosuje się nie pod wygodę człowieka a warunki glebowe i potrzeby zwierząt i roślin. Kładzie się nacisk na ochronę gleby i wody.
Najnowsze komentarze